Az étkezés hatása a fogazatra

A rendszeres fogmosás, a félévente javasolt fogászati szűrés alapvető a száj egészségének megőrzésében. Ez mindenki számára ismert, azonban sok tévhit él a legtöbbünkben a szájhigiénével kapcsolatban, melyeket a Tufts University School of Dental Medicine (TUSDM) kutatója most górcső alá vett, hogy eloszlassa a téves elképzeléseket.

1. tévhit: A fogbetegségek a szájra korlátozódnak

A várandós anyák sokszor nem tudják, hogy a táplálkozásuk milyen hatással van a magzat fogfejlődésére. A terhesség alatti szegényes táplálkozás a születendő gyermek fogainak szuvasodásához vezethet. Carole Palmer, a TUSDM professzora szerint „a magzat 14 hetes és 4 hónapos kora között a kalcium-, D-vitamin, illetve A-vitamin hiány könnyen szájbetegségekhez vezethet.” Bizonyos adatok alapján a B6, valamint a B12 vitamin hiánya a nyúlszáj, illetve a farkastorok kialakulásának kockázatát növeli.

Gyermekeknél a fogszuvasodás a leggyakoribb megbetegedések közé tartozik, mintegy ötször gyakoribb, mint a gyermekkori asztma. Palmer szerint „ha a gyermek fájdalmat érez a szájában, az könnyen táplálkozási zavarokhoz vezet, így közvetve akár szájbetegségek is állhatnak a növekedési zavarok, illetve a kóros elhízás hátterében.”

2. tévhit: A nagyobb mennyiségű cukor hamarabb okoz fogszuvasodást

Nem a bevitt cukor mennyisége számít, hanem a szájban, a fogakkal való érintkezés időtartama. Palmer szerint „az olyan ételek, mint a lassan olvadó cukorkák, vagy az üdítőitalok hosszabb időt töltenek a szájban. Ez azt jelenti, hogy a fogak hosszabb ideig vannak kitéve a szájban található baktériumok által termelt savak káros hatásának.”

3. tévhit: A tejfogak fogszuvasodás miatti elvesztése nem jelent problémát

Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogak fogszuvasodás következtében történő kihullása nem számít, mivel ezek a fogak amúgy is cserélődnek. Ez azonban tévedés. A tejfogakon kialakuló szuvasodás az állandó fogak fejlődő koronáját károsíthatja. Ha a tejfogak idő előtt hullanak ki, az állandó fogak rossz pozícióban nőhetnek, amit később fogszabályzással korrigálni kell.

4. tévhit: A csontritkulás csak a gerincben és a csípőben jelentkezik

A csontritkulás (osteoporosis) fogvesztéshez is vezethet. A fogak az állkapocscsonthoz rögzülnek, így a kalcium-, illetve D- és K-vitamin szegény étrend hatására fogaink kihullhatnak.

Palmer szerint „Az állkapocs, az íny, az ajkak, a lágy- és kemény szájpad egészségének megőrzéséhez megfelelő étrend szükséges.”

5. tévhit: A műfogsor használata jobb étrendet tesz lehetővé

Sokan úgy gondolják, hogy a műfogsorépítés után változatosabb étrendet fogyaszthatnak. Azonban ha a protézis nem illeszkedik megfelelően, az idősebbek gyakran fordulnak olyan ételek felé, amelyeket könnyebb megrágni, de tápértékük kicsi. Ilyenek például a sütemények. Palmer szerint: „a műfogsort viselőknek meg kell győződniük arról, hogy a protézis megfelelően illeszkedik. Ha még ezután is rágási nehézségeik vannak, még mindig fogyaszthatnak tápláló ételeket, például párolt zöldségeket.”

6. tévhit: A fogszuvasodás csak a fiatalok problémája

A felnőttek és idősek esetében a visszahúzódó íny a fog gyökerének szuvasodásához vezethet. Sok általánosan elterjedt gyógyszer, például az antidepresszánsok, a vízhajtók, az antihisztaminok és a nyugtatók is növelhetik a fogszuvasodás kockázatát a nyálmennyiség csökkenésén keresztül. A nyáltermelés csökkenése azt jelenti, hogy a szájüreg lassabban tisztul. Ez a betegségek kockázatát növeli. Ilyen esetekben a sűrűbb vízfogyasztás jelenthet megoldást.

A cikk a Nutrition Today júliusi/augusztusi számában jelent meg.

SGS Implantátum

Dental Palace

Esztétikai kezelések

Páciens vélemények

Rico Domonkos
2012. július 26.

A mai napon felhasználtuk a nyereményünket a Dentalpalace-ban. Rendkívül jól felszerelt, modern rendelő. Kifogástalan modorú, kedves, szakszerű személyzet, figyelmes kiszolgálás. A gyerekek is nagyon örültek az ajándékcsomagnak! :) Köszönünk mindent Dentalpalace! :)

További páciens vélemények...